vgeo-logo

Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen

Levensloop Harry Nijhuis

 • foto Harry Nijhuis
 • Geboren in 1941 te Zutphen waar ik de MULO afrondde, besloot ik het avontuur te zoeken bij de Koninklijke Marine. Van de zes jaar die ik diende, bevoer ik twee jaar de wereldzeeën en was twee jaar gedetacheerd bij het toenmalig NAVO-hoofdkwartier in het Franse Fontainebleau, waar de latere premier Piet de Jong toen nog werkte als kapitein ter zee. Kortom prachtige herinneringen. Het werken met internationale collega's was een bijzondere ervaring. Schrijven trok me ook toen al. Ik volgde schriftelijke cursussen en werkte incidenteel mee aan Marineblaadjes als Stella Maris.

  Na mijn diensttijd wilde ik de journalistiek in. Via een tussenstop bij een advertentieblad belandde ik als leerling-journalist bij de Arnhemsche Courant en het Nijmeegs Dagblad. Van de regionale en plaatselijke journalistiek kwam ik bij het dagblad Trouw in Amsterdam waar ik de opmaak van de krant er ook bij kreeg. Mijn dagbladcarrière sloot ik als regio-verslaggever af bij het Achterhoekse dagblad De Graafschapbode, dat toen nog door Misset werd uitgegeven.

  Inmiddels was ik getrouwd en vader geworden van een flinke zoon. Omdat de weekbladjournalistiek mij meer trok kwam ik bij het ook door Misset uitgegeven weekblad De Boerderij terecht. Daar heb ik tot 2001 zo'n 30 jaar grotendeels met plezier gewerkt in verschillende functies, zoals nieuwsredacteur, chef regio, en projectleider gezinspagina's en akkerbouwsupplement.

  Drie jaar geleden kon ik, wegens reorganisatie bij De Boerderij, gebruik maken van de pré-pensioenregeling. Sindsdien heb ik me geen dag verveeld. Ik kan me nu overgeven aan hobbies als beeldhouwen, boetseren (zie verderop op deze pagina), het berijden van een klassieke Heinkel-scooter, lezen, wandelen en reizen. Ben ook taakadviseur media- en voorlichting voor Amnesty International in de regio Gelderland-Flevoland, werkte mee aan enkele boeken met een agrarische achtergrond, en probeer me nu dus ook voor VGEO verdienstelijk te maken.

 • abtract uit vurenhout
  Abstract uit vurenhout
 • Zo'n 40 jaar geleden kreeg ik de geest om beelden te maken, om mee te beginnen van hout uit uiteenlopende boomsoorten. Dat werd een beetje zagen maar vooral veel ontschorsen, ontspinten, hakken, gutsen, schuren en polijsten. Een heilzaam broederschap van transpiratie en inspiratie. Dit alles onder de deskundige leiding van een docent bij het Creatief Centrum "De Gruitpoort" in Doetinchem.

  Hout is een boeiend natuurlijk materiaal, van zacht vuren en berken naar hard eiken, acacia- of vruchtbomenhout. Hard laat zich het mooist afwerken maar niet het makkelijkst bewerken. Het is vaak karakter- en kleurvoller. Er komt meer grof hak- en fijner gutswerk bij kijken. Voor wie energie over heeft, of zijn agressiviteit kwijt wil kan ik een stevig stuk eikenhout aanbevelen. Wie het liever kalm aan doet, neme een stukje grenen of berk. En denk niet klaar te zijn als je een mooie vorm hebt gebeiteld, want dan komt nog het schuren in steeds fijnere soorten, polijsten en in de bijenwas zetten. Kracht en geduld dus. Voor buitenbeelden gelieve lijnolie te gebruiken, of lak het object af. Het eindresultaat is bij mij meestal abstract of enigszins figuratief.

 • abtract uit acaciawortel
  Abstract gemaakt uit de wortel van een acacia
 • Het aardige van hout, ten opzichte van steen zoals marmer, is niet alleen de geringere zwaarte van bewerking maar ook het verrassingselement. Meer kleurschakering bijvoorbeeld door de houtstructuur. Soms ook onaangename verrassingen. Zo was ik eens lekker bezig met een stuk appelhout en had de eindvorm aardig in beeld. Tot ik in de kern op een roestige plek stuitte wat een enorme kram bleek te zijn. De boom was er in de loop der jaren om heen gegroeid. Dit moest dus een appelboom zijn geweest die in zijn jeugd dienst deed als weideafrastering. Ik heb mijn plan noodgedwongen aangepast. Het kunstwerk werd er alleen maar mooier van. Een cadeautje noemt mijn docent zoiets.
Over naar het boetseren:

 • torso
  Torso van keramiek, naar een foto van de Finse fotograaf Minkkinen
 • hand
  Hand met vogelmotief van keramiek, geïnspireerd door Picasso
 • Ongeveer op de helft van mijn inmiddels afgelegd cursustraject stapte ik over naar boetseren. Dit gaf me door het materiaal, klei in meerdere soorten en afwerkingsmogelijkheden, meer artistieke vrijheid. Bovendien werkt het sneller. Het modelleren van gewenste vormen is vrijwel onbegrensd. Het thema varieert, ik volg niet één stijl of expressievorm, hoewel ik meer neig naar het enigszins abstracte. Experimenteren vind ik ook leuk, met was en brons bijvoorbeeld, of met kleur, maar met mate. Inspiratie genoeg om een halve dag per week het creatief centrum te bezoeken.

 • masker
  Masker van witte klei
 • Icarus
  Icarus van brons
 • U zult zich ongetwijfeld afvragen waar ik al die creaties heb gelaten en of ik er mee heb geëxposeerd. Dit laatste éénmaal bij buren op een boerderij in combinatie met een open tuindag. Pretenties en ambities op dat gebied heb ik niet. Het is een hobby. Een enkel stuk waar ik afscheid van kan nemen heb ik wel eens verkocht. Verder staan kamers en tuin inmiddels aardig vol.

  Zo wissel ik nog wel eens met wat ik op zolder heb staan. Het werd dus een privé wissel-expositie voor mijzelf, mijn partner en soms hiervoor gevoelige bezoekers als grootste bewonderaars. Zo lang ik nog de geest en energie heb ga ik er mee door.