vgeo-logo

Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen

Levensloop Henk van der Rijst

  • foto Henk van der Rijst
  • Ik ben in 1950 in Utrecht geboren en opgegroeid. Ik heb HBS-B gedaan op de Christelijke HBS, die later omgedoopt werd tot Reformatorisch College Blauwcapel. In 1969 eindexamen gedaan en met de studie Geochemie begonnen. Dat was een nieuwe richting, wat erop neerkwam dat ik tot het kandidaats geologie en scheikunde studeerde. Tijdens mijn studie heb ik als student-assistent gewerkt, geven van college en praktica. Na mijn afstuderen in 1976 ben ik verbonden geweest aan het Vening Meinesz Laboratorium als researcher.

    Na 2,5 jaar wetenschappelijk onderzoek was ik tot de overtuiging gekomen dat onderzoek toch niet iets was wat ik voor de rest van mijn leven wilde doen en ben ik in dienst getreden bij Elsevier Science, of Elseviers Wetenschappelijke Uitgeverij, zoals dat toen nog heette. Daar ben ik begonnen als acquisteur bij de afdeling Aardwetenschappen. Later als uitgever verantwoordelijk voor GEO, Agri en Milieu. Na een aantal jaren als adjunct-directeur, met verantwoordelijkheid Physics en Material Sciences ben ik geëindigd als Uitgeefdirecteur van Elsevier Science.

    In 1995 ben ik naar Misset vertrokken om daar ook als Uitgeefdirecteur aan de slag te gaan. Na de vorming van Elsevier Bedrijfs Informatie, later Reed Business Information, ben ik als Managing Director verantwoordelijk geweest voor een groot aantal uitgeefgroepen in Doetinchem, Arnhem, Maarssen, Purmerend en Den Haag. Verder ben ik gedurende die tijd ook 2 jaar als CEO verantwoordelijk geweest voor Elsevier Opleidingen in Arnhem en Zwijndrecht. Tijdens deze periode ben ik ook werkgeversvertegenwoordiger geweest in het bestuur van SPEO. In 2005 heb ik Reed Elsevier verlaten, waarna ik 2 jaar als voorzitter van NUV-Uitgevers voor Vak en Wetenschap actief ben geweest, alsmede als consultant. Van 2007 tot 2010 heb ik als Executive Vice President voor Springer Science and Business Media gewerkt.

    Op dit moment ben ik nog actief als voorzitter van de Stichting PRO (Publicatie en Reproductierechten Organisatie) en als secretaris/penningmeester van de Stichting Cedar. Daarnaast verzorg ik de scheidsrechtersopleiding voor Hockey Club Houten. Verder probeer ik nog steeds te leren golfen.