vgeo-logo Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen
 

Laatst aangepast: 26 juni 2024.

 • Paviljoen Malieveld
 • Uitnodiging bezoek aan Den Haag en Scheveningen

  Dit jaar vindt het Dagje Uit met de Elsevier-gepensioneerden plaats
  op woensdag 28 augustus

  Het bestuur van de VGEO heet u om 10.15 uur welkom in Den Haag in Paviljoen Malieveld.

HEENREIS NAAR DEN HAAG:
Half elf: aankomst in Den Haag (nabij Centraal Station).
Vanaf Amsterdam Centraal neem Intercity naar Den Haag Centraal via Haarlem, zonder overstappen (51 minuten reistijd).
Of neem een kwartier later andere Intercity via Schiphol, maar dan in Leiden op hetzelfde perron wel overstappen van de ene Intercity op de andere Intercity; reistijd blijft 51 minuten.
Vanaf Utrecht Centraal is er elk kwartier een Intercity (38 minuten reistijd, zonder overstap).

Programma voor woensdag 28 augustus van uur tot uur:

10.15 tot circa 10.45 uur:
Aankomst en inschrijving (met naametiketten) bij koffie met gebak in Paviljoen Malieveld in Den Haag.
Hier wordt circa 10.30 uur koffie/thee gereserveerd met appelgebak, moorkop, e.d.

Wie met de auto komt, kan ondergronds bij het Malieveld parkeren in parkeergarage van Q-Park (let op: dagkaart kost € 32).
Wie vooraf reserveert (bijvoorbeeld voor de parkeergarage Museumkwartier op het Lange Voorhout 2P) betaalt een lager tarief (minimaal € 17,50).
Op de site van de gemeente Den Haag, staat een plattegrond met parkeerplaatsen en parkeerkosten.
Alternatief: gratis parkeren bij P&R station Mariahoeve (plenty plek aan de Voorburgse stationsuitgang!) Hiervandaan brengt tram 2 of de sprinter uit Hoorn u elk kwartier naar Den Haag Centraal) of bij P&R station Ypenburg of gratis net over de gemeentegrens (bijvoorbeeld in de Prinses Beatrixlaan in Voorburg, waarvandaan u met tramlijn 2 nog maar zes haltes hoeft te reizen om (na 10 à 15 minuten) het Centraal Station te bereiken).

Wie met de trein reist, komt aan op Den Haag Centraal en neemt dan het wandelpad langs Koekamp (afstand ca. 200 m) of gaat één halte mee met tramlijn 9 richting Scheveningen (van halte Centraal Station naar halte Malieveld). Het Paviljoen ligt vanuit het stationsgebouw gezien aan het het begin van het Malieveld.

11.00 uur:
Vertrek vanaf Paviljoen Malieveld met een dubbeldeks-touringcar + gids van busmaatschappij Van Heugten voor een rondrit door Den Haag.
De busrit eindigt om 12.30 uur in Scheveningen nabij de Vuurtoren.
De rit voert ons langs paleis Noordeinde, het Binnenhof en verder ongeveer de koetsroute van Prinsjesdag, dus langs paleis Lange Voorhout (=Escher Museum), Mauritshuis, Torentje, Buitenhof (Gevangenpoort), Koninklijke Schouwburg en Paleis Huis ten Bosch.
Eindpunt na 1,5 uur: Strandweg in Scheveningen.

 • Waterreus
 • 12.30-14.00 uur:

  Lunch bij strandpaviljoen De Waterreus (Strandweg 3a), bestaande uit:
  diverse luxe broodjes, zoet beleg, 3 soorten vleeswaren, kaas, een kroket, soep van de dag, roerei en een uitgebreid saladebuffet, buffelmozzarella, gerookte zalmsalade en vers fruit. Drank naar keuze uit koffie, thee, melk, wijn of bier.
  Voor wie de busrit mist: ons lunchadres ligt ter hoogte van de vuurtoren, waar de Vissershavenweg op de Strandweg uitkomt, oftewel een paar honderd meter ten zuiden van het eindpunt van tramlijn 11 en ook bus 22 (van Den Haag CS naar Duindorp) komt hier in de buurt.

 • Kunstmuseum
 • Voor de middag, die om 14 uur begint (=einde lunchtijd), bieden we vier mogelijkheden aan. Keuzemogelijkheid M: Kunstmuseum voor Mondriaan en De Stijl
  Wie dit wil bezoeken, wordt om 14.00 uur (dus meteen na de lunch) met de bus gebracht naar de Stadhouderslaan, waar zich het Kunstmuseum bevindt (zie foto, uit tentoonstellingsadvertentie) en waar de museumbezoekers uitstappen. De VGEO dringt erop aan om uw museumkaart of vriendenloterijkaart mee te brengen; deelnemers zonder zo'n kaart krijgen de entree vergoed van de VGEO.
  We hebben rondleidingen door een gids aangevraagd (10 à 15 mensen per gids; we hebben 2 gidsen aangevraagd, dus hooguit 30 deelnemers kunnen zo'n rondleiding meemaken). U heeft voor dit museumbezoek anderhalf uur de tijd.
  Die gidsen geven uitleg over de permanente tentoonstelling Mondriaan en De Stijl en ook over dit fraaie museumgebouw van architect Berlage.
  Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid (evt. met audiotour) de algemene collectie te bekijken (er zijn die week geen tijdelijke tentoonstellingen).
  Bezoekers van het Kunstmuseum worden dan om 15.45 uur op de Stadhouderslaan opgehaald om naar de binnenstad nabij Het Plein gebracht te worden i.v.m. de eindborrel.

 • Escher Keuzemogelijkheid E: Escher Paleis
  Het Escher-Paleis op het Lange Voorhout 74 in de binnenstad van Den Haag. Al weer 20 jaar is in dit paleis de permanente overzichtstentoonstelling van M.C. Eschers werk en leven te zien.
  De bus die om 14.00 uur vertrekt naar de Stadhouderslaan, neemt ook de anderen mee (keuzemogelijkheden E, R en K en evt. G), die de middag in de binnenstad doorbrengen. De bus rijdt na een stop op de Stadhouderslaan dus door naar het Lange voorhout.
  De VGEO zal vooraf zorgdragen voor de betaling van de entreekosten (hier geldt geen korting voor museumkaart of vriendenloterijkaart) en voor de rondleiding (hiervoor geldt een maximum van 15 personen; wie boventallig is kan zonder rondleider gaan kijken).
  Na uw bezoek aan dat Paleis op het Lange Voorhout wandelt u op eigen gelegenheid naar het Plein voor de eindborrel (afstand is: 450 meter, dus 9 minuten wandelen).

 • standbeeld Keuzemogelijkheid R: wandelen door de Residentie
  De bus brengt u naar het Lange Voorhout, dat is vlakbij Het Plein. U kunt meedoen met de Residentiewandeling onder leiding van een gids van Het Gilde. Dit duurt 1,5 uur en begint op Het Plein bij het standbeeld van Willem van Oranje (Willem kijkt hier naar Luden, niet naar de oranje schutting voor het oude Ministerie van Justitie). We wandelen langs de Hofvijver met het zicht op het Binnenhof, waar ooit de graven en stadhouders resideerden en waar het centrum van de politieke macht is en was. Volg onderweg de verhalen over de Oranjes, de regenten, markante hoffunctionarissen en bijzondere bewoners. Voor mer details, zie de website van Gilde Den Haag
  De VGEO heeft vooraf aan Het Gilde de gidskosten betaald.

  Keuzemogelijkheid K: wandelen door koloniaal Den Haag (tegenwoordig noemen de gidsen dit de Indische wandeling)
  De bus brengt u naar het Lange Voorhout, dat is vlakbij Het Plein, waar een andere gids van Het Gilde u het koloniaal verleden van Den Haag laat zien. Dit duurt 1,5 uur en begint en eindigt op Het Plein bij het standbeeld van Willem van Oranje. Met de gids wandelt u door de binnenstad, waar nog allerlei sporen zijn te vinden, zowel in de architectuur als in de kunst. U hoort de verhalen over de geschiedenis op politiek, commercieel, cultureel en culinair gebied. Voor mer details, zie de website van Gilde Den Haag
  De VGEO heeft vooraf aan Het Gilde de gidskosten betaald.
  De gidsen brengen u aan het eind van de wandelingen om 16 uur naar Het Plein voor de eindborrel op het terras van Luden.

De uren van 14.00 tot 16.00 uur kunt u evt. ook naar believen zelf invullen (G voor Geen van de vier Keuzemogelijkheden). Wie die middag namelijk iets anders wil doen, kan op eigen gelegenheid vanuit Scheveningen met tram 1 naar het centrum van Den Haag reizen.

16.00 tot 18.00 uur:
Eindborrel op het grote terras van Luden (Plein 6-7), en bij slecht weer in de bovenzaal van Luden.

TERUGREIS:
Wie de eindborrel wil overslaan, kan dan direct om 16 uur zelfstandig vanaf Het Plein naar Den Haag Centraal gaan (afstand is 600 meter, dus 12 minuten wandelen), of naar de parkeergarage onder het Malieveld.
Om uiterlijk 18 uur is de eindborrel afgelopen en gaan we weer op huis aan, wandelend van Het Plein naar Den Haag Centraal.

Vermeld in een e-mail aan penningmeester@vgeo.nl uw voornaam en uw achternaam, het aantal personen, uw mobiele telefoonnummer en laat ons weten als u uw museumkaart of vriendenloterij VIP-kaart meebrengt (dat scheelt de VGEO kosten wanneer u het Kunstmuseum wilt bezoeken). Wie over een museumkaart of vriendenloterij VIP-kaart beschikt, verzoeken wij dan ook om die kaart mee te brengen.
Geef in uw mail uw keuze op voor het middagprogramma: keuze M, E, R of V (of G).

De kosten voor leden van de VGEO en hun partners bedragen € 15,00 per persoon. Uw betaling, onder vermelding van “Uitstapje”, dient uiterlijk op 28 juni te zijn overgemaakt op rekeningnr. NL27 INGB 0000 1008 02 t.n.v. Ver. van Gepensioneerden Elsevier.

Eventuele annuleringen graag ook weer aan de penningmeester doorgeven. Bij annulering na 28 juni kan de bijdrage niet meer terugbetaald worden wegens reeds gemaakte kosten.

In noodgevallen kan de vorige avond (dinsdag 27 augustus) of in de ochtend van woensdag 28 augustus contact met het VGEO-bestuur worden opgenomen op het mobiele nummer van Herman Engelen: 06-20335106 of Beverly Holstein op 06-15138680.

De VGEO is niet verzekerd voor ongevallen tijdens uitjes. U moet desgewenst zelf voor een verzekering zorgen.

PLATTEGRONDEN:

Het centrum van Den Haag

Het tramlijnen Den Haag

Het strand Scheveningen, met linksonder De Waterreus, met dank aan GoogleMaps

Het Het Paviljoen middenboven en Den Haag Centraal Station rechtsonder (foto van Google Earth)