vgeo-logo

Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen

 • foto Jan Grijpma
 • Wat doet u daar?

  Jan Grijpma:
  Bronzen koppen

  (“de neerslag van een ontmoeting”)

 • Jerôme Heldring in brons

  Jerôme Heldring, 1993, brons, h. 27 cm

 • Mijn vader vond dat ik carrière moest maken, bankdirecteur worden! Op mijn 18e zat ik in Singapore bij de Nationale Handelsbank, en later in Amsterdam bij de Twentsche Bank. Dat beviel me niet. Ik werd uitgever, daarna directeur van de uitgeverij van schoolboeken bij Samsom in Alphen aan de Rijn

  In 1977 werd ik directeur bij Elsevier Argus in Amsterdam, belast met o.a. de exploitatie van de Winkler Prins Encyclopedie. In 1982 maakte ik de overstap naar Elsevier Science Publishers en werkte daar als project manager tot 1991: de tijd was aangebroken om aandacht te besteden aan mijn verwaarloosde hobby: het boetseren van portretten.


 • Henk Kuijlman in brons

  Pianist Henk Kuijlman, 1997, brons, h. 29 cm

 • Ik heb mijn leven lang belangstelling voor beelden gehad. Als kind mocht ik op woensdagmiddag naar een boetseercursus. Toen ik in Singapore werkte, zag ik tijdens een vakantie in Bangkok Boeddhabeelden, die een onvergetelijke indruk op mij maakten.

  In de jaren '70 les heb ik les gehad van Fredy Wubben; het studieboek Portret en figuur boetseren van Tony van de Vorst ken ik ongeveer uit mijn hoofd. Van 1990 tot 1993 had ik ‛masterclass’-overleg met Nic Jonk. Verder heb ik mij autodidactisch ontwikkeld door selektief om me heen te kijken.
 • Arie Manten in brons

  Arie Manten, 2001, brons, h. 30 cm

 • Ik werk met chamotte klei en houd mij bezig met één onderwerp: portretten. Een kop van mijn hand is de neerslag van een ontmoeting: hij moet iets overbrengen van de persoonlijkheid van het model. Bij mijn portretten staan de ogen centraal. Ik laat ze leeg, maar werk er aan tot het strijklicht ze tot leven brengt. Ik ben een ambachtsman. Ik werkte uitsluitend in opdracht, aan de hand van een model; mijn koppen worden in brons uitgevoerd.
 • Greetje in brons

  Compositie Greetje. Greetje, 1991, brons, h. 28 cm Luik, 1992, acryl op hardboard, 80×50 cm

 • Mijn vrouw Greetje maakt schilderijen en prenten. Zij maakt soms "luiken" achter mijn koppen; zo'n luik geeft een terrein-afbakening en vertelt tevens iets over degene die geportrettterd is. De combinatie kop/luik noemen wij "compositie".

  “Het niet meer moeten, maar mogen; het luisteren naar mijzelf en naar mensen om mij heen; het maken van portretten en het samen met Greetje maken van composities hebben mij in dit leven iets gegeven waarop ik niet gerekend had, iets dat mij het feestelijke gevoel geeft dat ik een instrument mag zijn. Ik mocht worden wie ik ben”
Exposities gehouden:

Jan Grijpma, Javakade 82, 1019 RV Amsterdam, tel.: 020-419 53 14

Tekst en foto's zijn ontleend aan het boek ‛Je komt op een mooie morgen’, een uitgave van Greetje en Jan Grijpma, 2003; ISBN 978-90-901623-2-4. Het gaat over de gedichten, schilderijen en prenten van Greetje, en over de bronzen koppen van Jan. Totaal 96 blz. Voor VGEO-leden is het te koop voor een vriendenprijs van € 20,- plus eventuele verzendkosten; het is bij Jan thuis te bestellen.