Van de voorzitter
Tegelijk met het werk dat elke dag maar weer door heel veel vrijwilligers voor senioren in het algemeen en voor gepensioneerden in het bijzonder wordt gedaan, zijn we druk bezig met twee grote projecten.
Op weg naar één organisatie
Na onze laatste algemene vergadering is de bestuurlijke werkgroep KNVG/NVOG voortvarend aan het werk gegaan. Inmiddels zijn missie en doelstellingen in concept geformuleerd en zullen via de besturen ook de lid-organisaties bereiken. Er is verder een plan van aanpak met verschillende onderwerpen die nog zeker de nodige discussie zullen
opleveren, zoals de bestuurlijke structuur, het contact met de commissies en de platforms/regio’s, de professionalisering (benodigde ondersteuning), een centraal punt voor ontmoeting etc. en de daarvoor benodigde gelden en dus ook de contributiehoogte. Dat alles wordt door de werkgroep met behulp van deskundigen uitgewerkt en stapsgewijze aan de besturen ter voorlopige vaststelling voorgelegd. Voorlopig, omdat er natuurlijk ruimte moet zijn om naar aanleiding van opeenvolgende onderwerpdiscussies op eerdere concepten terug te komen. Het bestuur betrekt zoveel mogelijk de platformvoorzitters bij de ontwikkelingen en zo ook de leden van verdienste. Op geëigende momenten zullen (tussentijdse) beslissingen moeten worden genomen door de algemene vergadering. Natuurlijk met hetzelfde voorbehoud van terugkoppeling naar eerdere concepten.
Het lukt niet om al in september een (extra) algemene ledenvergadering te houden. In november hebben we onze reguliere algemene vergadering. We mikken erop dan een deel van de voortgang aan de lid-organisaties voor te leggen. Onder het motto: Beter goed, dan (te) snel.
Debatmanifestatie 19 november
De voorbereidingen voor de debatmanifestatie van 19 november zijn in volle gang. De eerste aanmeldingen komen binnen. Nu al een kwart van de 450 mensen die in de Jaarbeurszaal kunnen. Het is bijzonder dat zoveel organisaties van gepensioneerden en senioren mee hebben willen organiseren. En dat al die organisaties zich achter de toetsingscriteria hebben geschaard, die door de brede pensioencommissie KNVG/NVOG/KBO-PCOB NOOM en ANBO zijn uitgedokterd en door de
besturen zijn ondersteund. Daardoor spreken we die middag één taal op basis van éénzelfde boodschap. De bedoeling is dat we de minister en zijn ambtenaren laten zien waarvoor wij als senioren staan en dat we dat met z’n allen doen. Het is verheugend dat de minister heeft toegezegd op z’n laatst om 14.00 uur (als het verkeer meezit eerder) aanwezig te zijn om te horen wat er allemaal door ons naar voren wordt gebracht. Hij zal daarop uitgebreid reflecteren.
Een tweede doel is om de buitenwereld te laten kennismaken met wat er bij de senioren leeft. Daarom zullen ook journalisten worden uitgenodigd en zijn we bezig met een actief communicatieplan om zoveel mogelijk publicitaire aandacht te krijgen. De woordvoerder van de minister zal daaraan meewerken.
De
organisaties die meedoen, hebben niet alleen menskracht aangeboden maar ook de financiële middelen om de manifestatie te bekostigen. Fantastisch dat we elkaar hebben kunnen vinden! KNVG, NVOG en in het verlengde KBO-Brabant alsmede FASv, KBO-PCOB, het NOOM, de senioren van FNV, CNV en De Unie en ook de zogenoemde ‘Verontruste Ouderen’. Jammer genoeg weten we na uitvoerige pogingen nog niet of de ANBO ook mee wil doen. Voor de bijeenkomst zijn ook de seniorenorganisaties van de politieke partijen als gast uitgenodigd en de eerste 20 aanmeldingen uit die hoek zijn al genoteerd. Verder zijn ook als gast uitgenodigd de jongerenorganisaties die samenwerken in het Pensioenlab. Een organisatie die tot doel heeft de jongeren te interesseren voor het thema pensioenen, en wat daarbij komt kijken, en om belangstellenden op te leiden tot pensioenfondsbestuurder. Een aantal
daarvan zijn inmiddels succesvol bestuurder geworden. Ook van de kant van de jongeren (FNV jongeren, CNV jongeren en Young Professionals) zijn de eerste aanmeldingen binnen.
De uitnodigingen lopen bij KNVG en NVOG via de besturen van de lid-organisaties. Uiteindelijk hopen we van elke deelnemende organisatie minimaal 15 mensen in de zaal te hebben, aangevuld met overige inschrijvingen via debatmanifestatie@gepensioneerden.nl met vermelding van naam, e-mailadres en organisatie. Bij te verwachten over-inschrijving komt er wachtlijst en zullen de beschikbare plaatsen naar rato van de achterban na 1 november worden verdeeld.
Heel bewust hebben we ervoor gekozen geen politici uit Eerste en Tweede Kamer uit te nodigen. Voor hen organiseren we een volgende bijeenkomst niet lang na 19 november. Het gaat erom dat wij in gesprek/discussie gaan met de minister en niet de politici waarvoor het dagelijks werk is.
Natuurlijk hebben we een plan B in voorbereiding. Het kan immers zijn (wie weet???) dat de SER in de tussentijd met voorstellen komt voor de vernieuwing van het pensioenstelsel. Dan zullen we die middag gebruiken om de vernieuwingsplannen te vergelijken met onze toetsingscriteria/wensen.
Tenslotte is het goed te melden dat we het onderzoekbureau Motivaction hebben gevraagd bij onze leden onafhankelijk na te gaan hoe zij over de toetsingscriteria denken. Als u die vraag via uw bestuur
krijgt, zou u aan dit onderzoek dan willen meewerken? Hoe meer mensen meedoen, hoe meer indruk dat zal maken. Ook voor de besturen is het goed te weten wat u ervan vindt.
Hartelijke groet,
Jaap van der Spek