vgeo-logo Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen
 

Levensloop Herman Engelen

foto Herman Engelen

Evenals Henk van der Rijst ben ik ook in 1950 en ook in Utrecht geboren en opgegroeid. Ik heb HBS-B gedaan en in 1967 mijn diploma behaald op het Constantijn-college (nu Het Nieuwe Eemland) in Amersfoort. Na enige jaren HTS en de militaire dienst begon ik in 1972 mijn studie Wis- en Natuurkunde met bijvak Geofysica. Na mijn kandidaats bleek het theoretisch en abstracte karakter van de wiskunde een te groot struikelblok. Tijdens de zomermaanden van 1977 en 1978 was ik ‛tourdirector’ voor Globus-Gateway en leidde vakantietrips per luxe touringcar door Europa voor Amerikaanse en Canadese toeristen en probeerde hen ‛Europa’ uit te leggen.

November 1978 kwam ik de Elsevier-advertentie tegen, waarin een bureauredacteur werd gevraagd. Kennis van het Engels, affiniteit met tijdschriften/boeken, en last-but-not-least kennis van geofysica. Ik was de enige sollicitant. Zo begon ik bij Elsevier Wetenschappelijke Uitgeverij (EWU) bij de Geo (=aardwetenschappen) o.l.v. Herman Frank. Coastal Engineering, Journal of Geochemical Exploration, International Journal of Mineral Processing, Journal of Volcanology and Geothermal Research, en de Special issues of Tectonophysics waren mijn eerste projecten. EWU werd ESPC, ASP, etc.: naamswijzigingen en reorganisaties te over. Van bureauredacteur (er waren er 120 in 1990) naar issue manager tot journal manager (er waren er nog 8 in 2015). Van papier met vier-kleuren aanwijzingen voor de zetter tot volledig digitale verwerking van de gesubmitte papers. Toen het journal management van Earth-Science journals naar India ging, moest ik na 32 jaar afscheid nemen van mijn favoriet: Journal of Volcanology and Geothermal Research. De laatste 5 jaar tot aan mijn pensionering in oktober 2015 (geen VUT voor mij) had ik een aantal medische journals onder mijn hoede. Gedurende 1998 tot 2008 was ik lid van de OR.

Ik ben getrouwd met Marjo, en wij hebben een zoon en een dochter, de zoon is ingenieur civiele techniek en de dochter is marketing- en communicatiemanager. Inmiddels zijn wij een kleindochter van de dochter en een kleinzoon van de zoon rijker.

Mijn vrije tijd wordt besteed aan tennis, fietsen in clubverband (ik ben de penningmeester van mijn fietsclub), tuinieren, wandelen met onze hond Terra (een kooiker). Ik zing in een vier- (soms meer-)stemmig gemengd koor van klassieke liederen. Ik ben vrijwilliger bij de Openbare Bibliotheek in Maarssen. In de tijd die over is, verlies ik mij in de nooit eindigende zoektocht naar mijn voorouders – genealogie.