vgeo-logo Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen
 

Levensloop Louis Pet

  • foto Louis Pet
  • Op 15 juli 1955 werd ik geboren in Bussum. Daar ben ik ook opgegroeid en heb daar het Goois Lyceum doorlopen. Ik heb aan de Universiteit van Utrecht mijn kandidaatsdiploma Natuur- en Sterrenkunde gehaald. Ik heb toen besloten om mijn studie af te breken en ben als dienstweigeraar vervolgens vervangende dienstplicht gaan doen als medewerker op de bibliotheek van de KNAW aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Na deze vervuld te hebben ben ik een aantal jaren in het bedrijf van een vriend aan het werk geweest; we verhandelden tweedehands meubelen in o.a. Denemarken en Engeland, weer eens iets anders. Ik voelde echter wel de behoefte om toch iets met mijn natuurkundige achtergrond te doen.

    Een advertentie van Elsevier Science Publishers in de krant heeft me in contact gebracht met het bedrijf waar ik nooit meer weg zou gaan. Na een jaar of vijf in de bureauredactie kreeg ik de kans om over te stappen naar het CAPCAS-project. Eenmaal in de positie om nieuwe dingen te ontwikkelen op het gebied van electronisch publiceren kwam ik als vanzelf bij teams die verantwoordelijk waren voor grootschalige, verdere ontwikkeling: PreCAP, Electronic Warehouse, waar ik uit eindelijk General Manager van werd. Daarna kreeg ik de kans om een team van ontwikkelaars te leiden die state-of-the-art web-tijdschriften produceerden. Na een paar jaar als projectleider bij o.a. financiële projecten werkzaam te zijn geweest heb ik nog een korte, fulltime managementopleiding aan de Universiteit van Leiden gevolgd. Direct daarop werd ik gevraagd om leiding te geven aan een klein team dat zich bezighield met rapportages en onderzoek omtrent het gebruik van ScienceDirect en Scopus. In de loop der jaren is dit team uitgegroeid tot een grote “Analytics”-afdeling, waar academisch geschoolde professionals op het gebied van Web Analytics, Data- en Information Science werken.

    In 2008 werd ik lid van de ondernemingsraad van Elsevier, in datzelfde jaar ook vice-voorzitter. In 2010 werd ik tevens lid van de Centrale Ondernemingsraad van Reed Elsevier (nu RELX). Samen met Frans Lekkerkerker heb ik in de jaren 2014 en 2015 de pensioenonderhandelingen met de RELX-directie gedaan, hetgeen uiteindelijk resulteerde in de overstap naar PGB en de dubbele pensioenregeling die we sindsdien hebben bij RELX NL.

    Op 12 november 2021 heb ik afscheid genomen van RELX/Elsevier; echter, op diezelfde dag heb ik een nieuw arbeidscontract getekend voor één dag in de week als adviseur vor de RELX/Elsevier-directie en de ondernemingsraad. Voor alle duidelijkheid: ik ben met pensioen, maar werk dus ook nog en ben in dienst van Elsevier.

    Ik ben getrouwd en heb twee zoons, de een is filosoof, de andere arts. Mijn vrouw is emeritus hoogleraar longziekten. Wij wonen in Leiden en onze grootste hobby is zeilen met onze Breehorn 44.