vgeo-logo

Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen

 • foto rondvaartboot
 • Een mooiere dag hadden de deelnemende VGEO-leden (rond de 80) zich niet kunnen wensen. 's Ochtends vroeg, bij aankomst bij Oudaen, waar koffie en gebak wachtten, zaten de terrassen langs de Oude Gracht in Utrecht al knap vol. Oudaen is een middeleeuws stadskasteel, dat vanwege zijn statige uitstraling goed herkenbaar is. Het interieur kreeg een complete horecabestemming, maar straalt nog altijd veel geschiedenis uit.


 • foto rondvaartboot
 • De gids, die ons later in de rondvaartboot veel vertelde over de panden die we passeerden, wees ons er op dat naast Oudaen ook nog een kleinere zomerwoning van de vroegere bewoners stond. Zo'n groot stadskasteel was in de middeleeuwen immers slecht warm te houden. Tegenwoordig zouden ze zoiets milieubewust noemen. • foto lunch
 • De rondvaartboot lag op een steenworp afstand van Oudaen op de deelnemers te wachten. Gedurende een uur voeren we min of meer rondom de oude kern van Utrecht door de grachten en zagen behalve bomvolle terrassen prachtige panden voorbij komen. Je zag vanuit de boot, met open dak uiteraard, elementen die je als wandelaar ontgaan, zoals veel in zandsteen gehouwen ornamenten, die onder meer de gilden uitbeelden die hier in de middeleeuwen actief waren. Opmerkelijk zijn ook de vele soms majestueuze bomen, zoals platanen, die soms dicht tegen de grachten aan groeien.


 • foto Harry Nijhuis
 • De rondvaartboot lag op een steenworp afstand van Oudaen op de deelnemers te wachten. Gedurende een uur voeren we min of meer rondom de oude kern van Utrecht door de grachten en zagen behalve bomvolle terrassen prachtige panden voorbij komen. Je zag vanuit de boot, met open dak uiteraard, elementen die je als wandelaar ontgaan, zoals veel in zandsteen gehouwen ornamenten die onder meer de gilden uitbeelden die hier in de middeleeuwen actief waren. Opmerkelijk zijn ook de vele soms majestueuze bomen, zoals platanen, die soms dicht tegen de grachten aan groeien.

  Na deze interessante boottocht was het tijd voor een rijke lunch. De dag werd in groepen afgesloten met een bezoek aan de kelder waarin een brouwerij is gevestigd. Het hier gebrouwen Oudaen-bier wordt in verschillende types en ouderdommen niet alleen op de bovenverdieping geserveerd, maar ook in andere Utrechtse horecagelegenheden. De jeugdige brouwmeester legde uit hoe het proces werkte en wat het verschil was tussen boven- en ondergistend bier, waarna er uiteraard geproefd kon worden. Aan het slot van deze dag toog iedereen in hogere sferen huiswaarts, was het niet door het bier dan wel door de vele opgedane indrukken.

  Harry Nijhuis, 12-9-2009