vgeo-logo Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen
 
  • foto Wereldmuseum
  • Het jaarlijkse VGEO uitje vond dit jaar op 26 augustus plaats in Rotterdam. 114 deelnemers (een record!) meldden zich bij het Wereldmuseum. Na het gebruikelijke kopje koffie werden we in vier groepen opgedeeld voor een rondleiding door de collectie van het museum, die voornamelijk bestaat uit voorwerpen van Aziatische herkomst (Indonesië en Japan), met name boeddhistische kunst. Onder leiding van uitstekende gidsen kregen we uitleg over de symboliek van de diverse Boeddha-figuren en ander zeer kunstvol houtsnijwerk en over de filosofische basis van het Boeddhisme.

  • foto Spido
  • Na een korte wandeling gingen we aan boord van de Spido-rondvaartboot Marco Polo, die ons naar de SS Rotterdam bracht voor de lunch. Tijdens dit korte boottochtje kregen we een goed beeld van dit schip, ooit een van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen. De lunch werd geserveerd in een grote zaal, de Clubroom, waar ons hele gezelschap in paste. Helaas ging de tijd zo snel dat niet iedereen aan de koffie toekwam, want om 14.30 uur werden we weer aan boord verwacht van de Marco Polo voor een rondvaart door de haven van Rotterdam.

  • foto VOC-schip
  • Ondertussen was de zon doorgebroken, zodat velen van ons zich op het bovendek van de Marco Polo verschansten om een goed beeld te krijgen van deze wereldhaven. We zagen de indrukwekkende moderne skyline van het gebied rond de Erasmusbrug, met als tegenstelling de bouwplaats van de Delft, een replica van het gelijknamige VOC-schip. We kregen uitleg over de werkzaamheden van de bedrijven in de Eems-, Maas- en Waalhavens, zoals containerbedrijven, droogdokken, scheepsbouw, etc. Indruk maakte de restanten van de Baltic Ace, een containerschip dat in december 2012 voor de Nederlandse kust na een aanvaring zonk, met aan boord 1400 Mitsubishi's. Een paar wrakken van deze auto's waren nog in het in stukken gezaagde schip zichtbaar.

  • foto wrak
  • Om 16.30 uur legden we weer aan bij de steiger van Spido. Het weer had aan het succes van deze dag meegewerkt: het voorspelde noodweer bleef uit totdat wij (of althans de meesten van ons) weer thuis waren!

    Rina Terstall