vgeo-logo Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen
 
 • partyboot in Dordrecht
 • Uitstapje met de VGEO naar Dordrecht

  Al meer dan twintig keer heeft uw vereniging in augustus voor haar circa 400 leden een dagje uit georganiseerd, zo ook dit jaar. De interesse om uit het hele land af te reizen is onverminderd hoog, want wij mochten op 22 augustus 2018 zo'n honderd leden (inclusief de partner of een introducee) verwelkomen in Dordrecht. Het was dus een stuk drukker dan in augustus 2005; veteranen in de VGEO herinneren zich dat vorige bezoek aan Dordrecht nog wel.

  Wie aan deze dag heeft deelgenomen, kan alles weer herbeleven door te klikken op de namen van de fotografen: Gina Roza, Henk en Ineke Brouwer, Derek Coleman en Paul Klein. Uw webmaster heeft foto's gecomprimeerd en verkleind tot 1350 pixels in de breedte, resp. tot 750 pixels voor de vertikaal genomen foto's; ze zijn daarmee op een laptop of PC schermvullend te bekijken. Originele fotobestanden zijn op aanvraag beschikbaar.

 • aanmelden bij Beverly Holstein, Saskia en Ger de Rooij
 • Restaurant Post is een geschikt etablissement, handig gelegen nabij NS/Arriva-station en aan het begin van de historische binnenstad. Gelukkig was om half vier 's ochtends de grote treinstoring van de vorige avond verholpen, zodat men komend vanuit Amsterdam hier geen hinder van ondervond. Hier kwam iedereen dus bij elkaar alvorens zich in groepen over de stad te verdelen. Het pr-team had zijn zaakjes keurig voor elkaar: voorgeprinte etiketten met ieders naam, uit te delen bij de inschrijving als deelnemer aan die dag, lijsten met stadswandelaars en met museumbezoekers. Bij de koffie met gebak heette voorzitter Henk van der Rijst iedereen welkom. Een van zijn huishoudelijke mededelingen betrof de aangescherpte privacywetgeving: daar was iets op gevonden en er kwam een lippenstiftstick tevoorschijn. Wie NIET op de foto wilde, kon dat kenbaar maken met een rode stip op het voorhoofd.
 • rondleiding met gids Ad Stegeman
 • De lange, droge zomer van 2018 was eigenlijk net voorbij, maar op 22 augustus liet de zon zich opnieuw goed zien; het was met circa 25 ℃ een warme dag.

  Circa 25 leden hadden gekozen voor een bezoek aan het Dordrechts Museum. Daar was ook een gids die hen rondleidde door de vaste collectie.

  Patricia Hoornaar van de VVV had voor onze 80 stadswandelaars vier gidsen geregeld, die ons met kennis van zaken en liefde voor deze historische stad rondleidden. Daarom vermelden we hier graag hun namen: Ad Stegeman, Harry Wouters, Joan van Strien en Henk Oldenziel. Menigeen zal niet vooraf hebben geweten dat de binnenstad zo rijk aan geschiedenis is. • achtersteven partyboot
 • Stadswandelaars en museumbezoekers waren om half een weer samengekomen, inclusief enkelen die alleen voor het middagprogramma hadden gekozen. Aan de Leuvehaven, aan de westkant van de stad, lag een luxe boot Princehof van rondvaartbedrijf Party-Cruises klaar voor een tocht naar de Biesbosch. Op de heenreis voeren we via de Oude Maas en de Beneden Merwede naar het oosten, dus passeerden we eerst nog de kades van Dordrecht en aan de overkant van het water passeerden we Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht. De sfeervolle salonboot had voldoende plaats voor iedereen: binnen waren zowel in een benedensalon met bar als in de lounge op het bovendek gezellige zitjes aanwezig en wie buiten wilde zitten kon kiezen uit het zonneterras en de achtersteven. Aan boord werden we van koffie voorzien en vervolgens werd een eenvoudige lunch van salade, broodjes en een kroket geserveerd. Drankjes konden apart besteld worden. De boordintercom werd amper gebruikt om ons op bezienswaardigheden te attenderen; wel heeft onze voorzitter er gebruik van gemaakt voor een toelichting op deze dag. Nadat we op deze zonnige dag heerlijk over de Beneden Merwede hadden gevaren, maakten we na 9 km een draai naar stuurboord om het smalle Helkanaal in te varen. Bij de eerste sluis schampte het schip toch de sluiswand, maar gelukkig kwam iedereen met de schrik en ongedeerd vrij. De schipper had vooraf al omgeroepen dat het hier lastig manoevreren was door de lage waterstand aan het eind van deze droge zomer. Dat was wel anders in het jaar 1424, toen een Sint Elisabethsvloed heel het kustgebied en Zuid-Holland trof en daarmee de Biesbosch ontstond.

 • eindborrel in Post
 • Om half vier waren we weer op de Leuvehaven, waarna driekwart van de deelnemers aan deze dag de wandeling naar Restaurant Post maakten voor een drankje na. Alle complimenten voor de prettige bediening van dit fraaie etablissement (voorheen een postkantoor).

  Paul Klein