vgeo-logo

Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen

 • Oude Rijn Nieuwe Rijn Waag

  Het is hier, waar de twee takken van de Rijn weer samenkomen, druk op het water. Rechts het Waaggebouw, links het voormalige Vroom & Dreesmanpand.

 • Zijlpoort

  Op het talud bij de Zijlpoort is een populair etablissement gevestigd.

 • Uitstapje met de VGEO naar Leiden

  Na een onderbreking van twee jaren konden de leden van de VGEO weer genieten van een Dagje Uit, dat, evenals 11 jaar eerder, in Leiden werd gehouden. Ook 24 augustus 2022 droeg met bijna 30 graden en volop zonneschijn bij aan de warme en droge zomer van dat jaar. Een aangekondigde staking van NS-personeel en vervangend busvervoer wegens werkzaamheden op enkele andere trajecten heeft enkelen verhinderd naar Leiden te komen; toch hebben wij ruim 65 leden (25 van hen vergezeld van hun partner) ingeschreven.
  Na inschrijving in stadscafé Van der Werff was er koffie en gebak. Dan om kwart over elf ging iedereen op pad.

 • lunch in het Ketelhuis

  Lunch in het Ketelhuis. We zien Beverly Holstein, Eleanor Sikking, Sally Lowe, Janet Kershaw. Er is een doorkijkje naar de binnenplaats.

 • Historische haven

  Historische haven met links de voormalige stadstimmerwerf aan het Kort Galgewater. Rembrandt van Rijn woonde hier schuin tegenover.

 • Er was meer keus dan gebruikelijk voor het ochtend- en het middagprogramma, dat hier in Leiden i.s.m. Groepswijzer was samengesteld: Tegenover Van der Werff ligt het museum Volkenkunde, en ook De Lakenhal en het Boerhaave Museum liggen dichtbij. Anderen gingen naar het Museum van Oudheden. Museumbezoek was dan ook populair en Groepswijzer had vouchers geregeld voor wie niet zelf een museumkaart bij zich had.
  Stadsgidsen Willem Hoogendoorn (ochtend+middag) en Frank Lepelaar (ochtend) leidden ons rond door de sleutelstad. Enthousiast, goed voorbereid en met de nodige anekdotes over de historie zorgden zij voor een leuke en interessante wandeling. Tussen een en twee uur kwamen alle ruim 90 deelnemers bijeen in zalencomplex Scheltema (Marktsteeg 1, 2312 CS / hoek Oude Singel), waar een broodjeslunch klaar stond. In dat lunchuur was er volop gelegenheid om oud-collega's te ontmoeten in de Foyer, het Ketelhuis of de binnenplaats.

 • middagboottocht

  Nel en Carel Hagenbeek op de middagboot.

 • gondelier

  Leiden is hier het Venetië van het noorden.

 • Altijd heel populair is het varen door singels en grachten. Over de dag verspreid waren er drie boottochten. Er was helaas enige onduidelijkheid over de precieze opstapplaats, waardoor een enkele deelnemer uiteindelijk helaas niet mee kon varen. 's Ochtend vertrok een boot van Rondvaart Leiden vanaf de Nieuwe Beestenmarkt, en een tweede boot met schipper Koen D. Parmentier van Schuitjevaart, iemand met gedegen inzicht in de Leidse sociale en historische ontwikkelingen en die op licht ironische toon werden toegelicht. Schipper Parmentier verzorgde ook de middagvaart, die vanaf de Oude Singel bij Scheltema vertrok. Bijzonder was dat hij met een ingenieus hydraulisch systeem op afstand de hoogte van het scheepsdak aanpaste bij de nadering van lage bruggen.

 • bruggen nabij de Zijlpoort

  Vanuit de haven varen we naar de Zijlsingel, waar de oude Schrijversbrug juist weer is neergelaten en een nieuwe brug nu open gaat.

 • sterrenwacht

  Op eigen spierkracht is de koepel opengedraaid en dan nu op zoek naar De Geheimzinnige Ster?

 • Een tiental leden bezocht de Oude Sterrenwacht, waar zij anderhalf uur een interactieve rondleididng kregen. Dus zelf de koepel opendraaien en de telescoop richten op wat er (overdag, met veel zonlicht) aan de horizon te zien was.
  Ruim 50 deelnemers besloten deze mooie dag vanaf 16 uur met een hapje en een drankje om na te praten, daar waar wij de dag waren begonnen, te weten stadscafé Van der Werff.
  Wie aan deze dag heeft deelgenomen, kan alles weer herbeleven door te klikken op de namen van de fotografen: Lorraine van Nes en Paul Klein.

  Paul Klein