vgeo-logo Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen
 
 • onze wagon

  Een van de twee voor ons gereserveerde wagons.

 • rangeren

  Aangekomen in Medemblik wordt de locomotief gerangeerd voor de terugrit naar Hoorn.

 • Uitstapje met de VGEO van Hoorn naar Medemblik en Enkhuizen op 30-8-2023

  Op die regenachtige woensdagochtend arriveerde, zoals gebruikelijk bij VGEO-Dagjes Uit, iedereen met eigen vervoer. We waren allemaal mooi op tijd op het emplacement van het stoomtramstation in Hoorn, zodat vooraf museumkaarten konden worden verzameld en 68 naametiketten uitgedeeld. De helft van de deelnemende leden kwam samen met zijn partner en van alle deelnemers beschikte driekwart over een Museumkaart of Vriendenloterijkaart. Zo'n kaart gold voor zowel tram, boot als Zuiderzeemuseum, dus dat scheelde de VGEO veel geld. Voor het eerst in 15 jaar Dagjes Uit regende het, maar gelukkig alleen tijdens de tramrit, waar aan de tafels koffie werd geschonken en appelgebak gepresenteerd. De Museumstoomtram is een geoliede organisatie, die al een halve eeuw ervaring heeft met museumritten op dit traject. Dat gaf ons ook vertrouwen in de samenwerking met de veerboot naar Enkhuizen, waar voor een lunch was gezorgd.

  In aanvulling op deze tekst kunt u ook de fotoreportage van deze dag bekijken, met dank aan Derek Coleman (dc), Rina Walthaus (rw) en Paul Klein (pk).
  Derek heeft nog veel meer foto's genomen (trammuseum, stoomtramrit, boottocht); zie zijn hele album.

 • op de dijk

  Op de dijk tussen stoomtram en boot.

 • onder de paraplu

  Rina Walthaus en Liesbeth Bel; hun eega's zijn bij u bekend als secretaris en voorzitter.

 • Bij een museumlijn kent men geen scherp onderscheid tussen tram en trein. De lokaalspoorlijn van Hoorn naar Medemblik (1887–1935) bediende ook zeven tussenliggende haltes, die wij vanwege de regen niet hebben kunnen zien. Onze locomotief had vanaf 1925 dienst gedaan tussen Maastricht en Vaals en was speciaal gebouwd met voldoende trekkracht voor de steile heuvels daar.

  In Medemblik was het weer opgeknapt en was er gelegenheid voor een wandeling over de Nieuwstraat. We konden ook met een ‛stadstreintje van Citytours’ een rondrit maken. In sneltreinvaart werden we langs bezienswaardigheden als Kasteel Radboud, buiten- en binnenhaven en stoomgemaal geloodst.

  Tegen half twee begon de vaartocht met motorschip Friesland (vanaf 1956 dienst gedaan tussen Harlingen en Terschelling). Tijdens het varen konden we “van een goed verzorgde lunch genieten en van het mooie uitzicht, omringd door Hollandse wolkenluchten en golvend glinsterend water” (citaat van een tevreden deelnemer).

 • broodmaaltijd

  Soep, broodmaaltijd, kroket en koffie en thee worden aan tafel geserveerd.

 • GEO-groep

  GEO-medewerkers van vroeger, subgroep van de VGEO, hier bijeen als reünisten.

 • Aangekomen in Enkhuizen verlieten de meesten van ons bij de kalkovens de boot om het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum te bezoeken. Wie doorvoer naar het stationsplein, ging de binnenstad bekijken. Enkelen gingen vanaf hier huiswaarts, maar verreweg de meesten wilden de eindborrel niet missen en zij bezochten van 4 tot 6 uur Brouwerij De Werf. Er was de keus uit buiten zitten onder de pergola aan de Oude Haven of binnen in een gereserveerde zaal.

 • buitenterras

  Een drankje en een hapje onder de pergola aan de Oude Haven …

 • zaal

  … of binnen in een voor ons gereserveerde zaal van deze Brouwerij De Werf.

 • Enkele reacties:
  “Wat ik er speciaal aan vond, is dat we als groep steeds met ons allen op pad waren. Je kon gemakkelijk met anderen contact maken, want die waren veelal in de buurt.”
  “Het was een interessante, gezellige en uitstekend georganiseerde dag in West-Friesland.”
  “Ik vond het leuk weer eens wat herinneringen op te halen met oude collega‚Äôs. Jullie hadden het prima voor elkaar!”
  “Wat een geweldig dagje, Wat een fijne sfeer, Wat goed georganiseerd”

  Het programma van uur tot uur van die dag kan hier nog worden teruggelezen.

  Het organiserend comité (Beverly en Eric (naametiketten) Holstein, Ger de Rooij, Herman Engelen en ondergetekende) kan terugkijken op een geslaagde dag. U ook?

  Paul Klein