Voorafgaand aan de vergadering geeft Laura Hassink, Senior Vice-President Publishing Transformation bij Elsevier, een ruim een uur durende presentatie over de situatie bij Publishing, met aandacht voor de veranderde werkwijzen in verband met de pandemie en recente ontwikkelingen op het gebied van open accesspublicatie.
Nadat onze voorzitter Henk van der Rijst Laura heeft bedankt en een korte pauze heeft ingelast, begint het officiële gedeelte van de vergadering.
1. Opening door (per 15 november aftredend) voorzitter Henk van der Rijst
De voorzitter opent de vergadering rond 12.15 uur en wijst de aanwezigen erop dat de eigenlijke Algemene Ledenvergadering 2021, net als die van vorig jaar, vanwege de coronabeperkingen reeds per mail en post is geschied. Deze tweede ledenvergadering is een aanvulling daarop met informatie over de actuele stand van zaken, naast de gelegenheid die ermee geboden wordt om elkaar na lange tijd weer fysiek te ontmoeten. De voorzitter wijst er ook op dat de timing gunstig uitpakt, omdat nieuwe, strengere coronamaatregelen niet ondenkbaar zijn.
De voorzitter gedenkt de leden die sinds begin 2020 zijn overleden (vandaar de wat langere lijst): Dhr. Henk Wiesener te Lelystad, Dhr. Piet Beringer te Molenhoek, Dhr. Peter van der Spek te Rotterdam, Mevr. Wil Rieken te Doorwerth/Renkum, Mevr. Marina Schreuders te Amsterdam, Mevr. Reina Bolt te Amsterdam, Dhr. Joop Vermeer te Utrecht, Mevr. Trees Onnouw-den Dekker te Zwaag, Dhr. Jaap Kuipers te Doetinchem, Dhr. Eric Mol te Diemen, Dhr. Roelof Hoekstra te Almere en Dhr. Hans Cortie te Hoogerheide. Voor de overledenen wordt een moment stilte in acht genomen.
De voorzitter geeft daarna een update over de Vereniging van Gepensioneerden PGB (VVG-PGB), waar hij eveneens (afscheidnemend) bestuurslid is. Die vereniging is in contact met Pensioenfonds PGB en met de Koepel Gepensioneerden over de uitwerking van het pensioenakkoord. Henk van der Rijst bespreekt de standpunten van VVG-PGB en de Koepel, die vinden dat eerst het probleem van de achterstand in premiebetaling door werknemers en werkgevers moet worden opgelost. Speciaal de laatsten zouden meer moeten bijdragen. Het “invaren” van huidige pensioenrechten in het nieuwe stelsel zou niet pas over zes jaar moeten geschieden. Anders kan er al die tijd niet geïndexeerd worden. Het probleem is wel dat de Koepel geen macht heeft. De toelichting van Henk geeft aanleiding tot een aantal vragen, zoals van Peter van der Kleij of het solidariteitsprincipe nog wel bestaat in het nieuwe stelsel. Het antwoord luidt bevestigend.