vgeo-logo Vereniging van Gepensioneerden Elsevier-Ondernemingen
 
 • foto ontvangstkoffie
 • Op 31 augustus hebben we met 72 VGEO-leden een bezoek gebracht aan Leiden. Tussen 10 en 11 uur kwamen onze ex-collega's van ver en dichtbij naar stadscafé Van der Werff in het centrum van Leiden en vooral degenen die lang in auto of trein hadden gereisd, hadden wel zin in koffie met een flinke punt appeltaart. • foto wandeling
 • foto Rijksmuseum
 • Te voet gingen we langs het mooie Rapenburg naar het Rijksmuseum van Oudheden, het nationale centrum voor archeologie. Dit mooie, ruime gebouw staat vol kunst uit het oude Egypte en het Midden Oosten, maar ook uit het vroege Nederland. Onze groep werd verdeeld over drie gidsen, die ons de topstukken uit het museum lieten zien en enthousiast al hun wetenschappelijke kennis in een uur over ons uitstortten. Die tijd is veel te kort om al het moois te zien en her en der werd opgemerkt: ik kom hier beslist nog een keer terug.

 • foto lunch
 • De weergoden waren ons goedgezind en met een zonnetje erbij liepen we terug naar restaurant Van der Werff, waar ons een lunch wachtte. De tafels zagen er zeer aantrekkelijk uit en iedereen liet het zich goed smaken. Echter, door wat onervaren personeel waren de hoeveelheden wat vreemd over de tafels verdeeld, zodat er tussen de tafels wat ruilhandel werd gepleegd: mag ik van jou een kuipje boter? Ja, als ik van jou de melk mag. De animositeit werd er beslist groter van, ook al omdat de soep als nagerecht kwam in plaats van als voorgerecht. Desondanks, of misschien wel mede daardoor, werd het een gezellige en toch heel lekkere lunch.

 • foto rondvaartboot
 • foto Zijlpoort
 • Hierna liepen we naar de rondvaartboten en vertrokken we voor een tocht van een uur door de wateren van Leiden. Nooit geweten dat Leiden zoveel water heeft met natuurlijk vele, vele bruggen in soorten en maten. Leiden heeft een lange en enerverende historie, de oudste nog fungerende universiteit van Nederland, een mooi gerestaureerde sterrewacht (zonder n) en nog zeer vele mooie oude gebouwen en woonhuizen, waar veel over te vertellen valt. Onze kapitein annex gids vertelde enthousiast over zijn stad en bracht onze vroegere geschiedenislessen weer geheel tot leven: van de Tachtigjarige Oorlog tot Leidens Ontzet, van Rembrandt tot de stadsbouwmeesters. Vanaf het water ziet een stad er toch heel anders uit dan wanneer je door de straten loopt. Het uur was veel te snel om. Na nog een gezellig drankje, binnen of buiten op het terras, ging iedereen weer huiswaarts. Tot ons volgende uitstapje.

  Henny Wijnands